Svensk mat

Först av allt finns det en vikt bakom förståelsen att Sverige länge haft många saker som regionalt skiljer sig. Före industrialiseringen var det främst inhemska råvaror som användes inom matlagning, med undantag för kryddor, som importerades utifrån. Själva tanken om en unik svensk matkultur har tillkommit relativt sent, varpå vissa tidigare regionala maträtter, såsom kroppkakor och palt, blivit representanter för Sverige som helhet. Dylika traditionella maträtter serveras ofta vid politiska statsbesök och liknande och är därför mat som förknippas med det traditionella Sverige också i internationella sammanhang. Något som ofta är föremål för diskussion utomlands är traditionen att äta surströmming.

Hur är det annars med husmanskost? Det går ju inte att nämna svensk mat utan att nämna köttbullar. Alla har olika preferenser när det gäller tillbehör, men ofta äts köttbullar med potatismos, gräddsås och rårörda lingon. Vidare finns det även traditioner gällande mat och när den ska ätas. Ärtsoppa och pannkakor är en av de maträtterna. Ärtsoppan ska ätas först och pannkakorna därefter, och detta på torsdagar. Tanken om att äta ärtsoppa just på torsdagar härstammar från medeltidens fasta, då regeln gjorde gällande att fredag var fastedag och skulle föregås av en rejäl näringsrik festmåltid innehållande kött på torsdag.

Högtidsmat

Utöver husmanskosten har Sverige viss mat som äts under högtider såsom jul, påsk och midsommar. Vid jul äts det till exempel julskinka – skinka med ett överdrag gjort på bland annat senap och ströbröd. Sill i olika smaker är också väldigt viktigt under de flesta högtider. Det brukar vara ett bufféliknande upplägg och gästerna brukar kunna välja mellan kokt potatis, potatissallad, grönsaker med mera. Lax, speciellt gravad sådan, är också ett populärt tillägg på högtidsbuffén. Fortsättningsvis har varje högtid någon slags efterrätt, men kanske har midsommar den mest ikoniska; gräddtårtan med jordgubbar, som ingår på så gott som alla midsommarfester.

Utlandsinfluenser

Utöver svensk historia finns det många andra saker som influerat maten i Sverige. Historiskt sett har Sverige lånat influenser från exempelvis Turkiet med de populära kåldolmarna, och med många kontakter till Frankrike under 1600- och 1700-talen har också Frankrike fått låna en del maträtter till Sverige. På 1900-talets senare del har det svenska köket lånat mycket från USA med snabbmat bestående av hamburgare och friterad mat. De utländska influenserna har integrerats i den svenska matkulturen, så det är sällan numera som många tänker på att maträtterna härstammar utomlands ifrån. Liksom den typiskt svenska ärtsoppan är torsdagsmat, har den mexikanska maträtten taco och texmex blivit en populär fredagsmiddag.