Om svensk natur

I den norra delen av Sverige kan du ta del av de vackra fjällen. Där kan du se samer som lever sina traditionella liv med alla sina renar, oändligt stora skogar, många floder och stora vattenfall. Abisko är en populär plats i Kiruna, för i dess nationalpark finns en av de mest artrika fjällen och det sägs vara en av världens bästa platser att se norrsken på. En annan sevärdhet finns i Jämtland och det är Tännforsen i Åre som brukar kallas Sveriges största vattenfall.

I den södra delen av Sverige kan du istället ta del av kilometerlånga sandstränder och bada i havet. Där finns det mycket mer jordbruk och slätter, det vill säga att det finns mer platta och öppna landskap där. Vill du se en skärgårdsmiljö med orörd natur och bebodda öar kan du ta sig till kustremsan i östra Blekinge. Annars kan du åka till Söderåsens nationalpark i Skåne där den 150 miljoner år gamla åsen har urgammal skog, vildmark, branter och mörka vatten. På toppen sägs det finnas en av Sveriges vackraste utsikter.

Sjöar och vattendrag i Sverige

Sverige är ett av de länder i världen som har mest sjöar, nästan 10 procent av ytan består av vatten. Många av de älvar som finns har de satt vattenkraftverk i för att skapa förnybar energi. Men det finns även skyddade nationalälvar som det inte får byggas vattenkraftverk i och det är bland annat Kalix älv, Vindelälven, Torne älv, och Pite älv. På grund av att det finns så mycket vatten i landet finns det även många öar. En ö som blivit framröstad till Sveriges vackraste plats är Marstrand som ligger i Bohuslän.

Sveriges skog

Hela 70 procent av Sverige är täckt av skog och det har länge varit en viktig del av Sverige. Världens äldsta inrapporterade träd finns i landet, det är en cirka 9 550 år gammal gran som står på Fulufjället i Dalarna. Skogen är inte bara fin, det är även en livsviktig naturresurs då den skapar förutsättningarna för biologisk mångfald och människors välstånd och hälsa. I skogarna växer annat än träd, många olika sorters bär och svampar som du kan äta går att finna där, allt från lingon och hallon till kantareller och champinjoner.