Välkommen till Jonstorp!

Välkommen till Jonstorp! Jonstorp är en liten ort vackert belägen vid Skäldervikens strand i Höganäs kommun i Skåne län. Skåne är idag Sveriges mest sydliga landskap, men annat var det förr, Skåne tillhörde Danmark under 1400 och 1500-talet och var tillsammans med Själland en del av det danska rikets kärna. Många danska ätter bosatte sig och byggde slott i Skåne. Vid freden i Roskilde blev Skåne återigen svenskt. Under det skånska kriget försökte Danmark på nytt erövra Skåne men misslyckades.

Jonstorps historia sträcker sig riktigt långt bakåt i tiden. Det sägs att Jonstorp varit bebott sedan den äldsta delen av stenåldern, Jägarstenåldern, men idag är orten allt annat än stenålder. I Jonstorp finns det en aktiv byaförening som ordnar aktiviteter och festligheter på orten, till exempel midsommarfirande och julmarknad. Här finns det mesta du behöver, både ICA, Tunneberga Gästgiveri, bensinstation och pizzeria. Det finns en hel del föreningsverksamhet på orten, bland annat scouterna, gymnastik, tennis, jolle-, och hockey-klubbar.

Sevärdheter i Jonstorp

I Jonstorp och närliggande orter finns en hel del att se och uppleva. Jonstorps kyrka som tillägnades Norges nationalhelgon St Olof och uppfördes någon gång mellan 1100- och 1200-talet är en bra sevärdhet. Badplatsen Revet, en lång strand med finkorning sten och Svanshalls hamn, där det både finns gästhamn och vandringsleden Kullaleden är värda ett besök. Missa inte att besöka Södåkra Vingård, här har du chansen att provsmaka gårdens viner. Närheten till Ängelholm och Höganäs gör att utflykterna från Jonstorp kan bli många.

Besök Jonstorp!

Att hitta till Jonstorp är lätt, från Helsingborg kör du väg 111 till avfarten Jonstorp/Allerum och kör sedan väg 112 till Jonstorp. Från Stockholm kör du E4 mot Helsingborg och följer sedan anvisningen från Helsingborg till Jonstorp. När det gäller boende i Jonstorp finns flera olika möjligheter, till exempel finns Kullabygdens Bed& Breakfast, AirB&B Jonstorp och Bläsinge farm. Jonstorp är en vacker plats väl värd ett besök. Varmt välkommen till Jonstorp i Skåne län!