Om Skåne län

Från 900 – talet till 1658 var Skåne ägt av Danmark. Det var under Roskildefreden 1658 som Skåne ännu en gång tillhörde Sverige. Danmark såg inte lätt på detta utan år 1676 vandrade Christian V i land i Helsingborg där ett långt och blodigt krig drabbade Skåne till 1679. I början av kriget så hade Danmark folket från Skåne på sin sida. Kriget slutade med fred efter 3 år och Danmark fick inte tillbaka Skåne. Efter kriget hade Skåne tappat 26 procent av dess invånare, cirka 15 000 hade flytt till Danmark och många hade avlidit i kriget.

Snapphanarna är ett känt ord för många. Des var personer av olika kategorier, personer som arbetade för Danmark, skåningar som inte var nöjda med det svenska styret samt stråtrövare. En sak de alla hade gemensamt var att de anföll svenska soldater. När Skåne blev svenskt så infördes högre skatter för de skånska bönderna vilket inte var uppskattat. Detta ledde till att många bönder var en del av snapphanarna. Blev du dömd som snapphane så var ditt straff brutalt. Flera personer blev mördade för att statuera ett exempel på vad som händer om du sviker den svenska kronan.

Nutidens Skåne

Skåne är idag ett grönskande landskap där du finner skog och ängar på de flesta håll. Genom att vara det sydligaste landskapet så brukar temperaturen ofta vara något högre både på vintern samt på sommaren. Skåne har över 1,3 miljoner invånare där de flesta bor vid havskusten från Båstad ner till Ystad. Skåne har även tre nationalparker där du finner orörd natur. Dessa tre är Dalby Söderskog, Söderåsen samt Stenshuvud. Då Skåne har medeltida rötter finner du runt 500 kyrkor samt 240 slott och herresäten vilket är mer än i något annat landskap i Sverige.

Att göra i Skåne

Om du är på jakt efter äldre historia så rekommenderas Ales stenar i närheten av Ystad, här finner du över 1 000 år gamla stenar som enligt sägnen har använts som en solkalender. Är du mer intresserad av ny arkitektur så finner du Turning Torso i Malmö vilket är ett av Sveriges mest sevärda byggen. Tar du dig längre norrut till Helsingborg så finner du även Kärnan som var en försvarspunkt under Sveriges krig mot Danmark. Vid vägarna förbi Helsingborg så finns även Sofiero Slott där de har en fantastiskt trädgård att skåda.